Satrançta Vezir Nasıl Gider?
  1. Anasayfa
  2. Nasıl Yapılır?

Satrançta Vezir Nasıl Gider?

0

Satrançta Vezir Nasıl Gider? –  Satrançta vezirin gitmesi fille de olabilir kaleyle de olabilir. Vezir hem kale hem de fil ile gidebilir. Kale gibi yukarı aşağı hareket edebilir ve sağa sola gidebilir. Aynı zamanda fil gibi çaprazlama hareket edebilir. Vezir tahtadaki en güçlü taşın adıdır.

Satrançta Vezir Nasıl Gider?

Satranç özellik okulda da eğitimin verilmeye başlamıştır. Kişiye özel ve gerçekçi hedefler belirlenmesi konusunda teşvik etmektedir. Kişilerin olumsuz yönlerini eksik olduğu alanları fark etmesinde de fayda sağlamaktadır. Bu anlamda satrancın birçok faydası bulunmaktadır. Kurallara uymayı dostça oynamayı kaybetmeyi kabullenmeyi ve kazanmayı öğretmektedir. Kişinin sosyalleşmesine ve sağlıklı bir iletişim kurmasına olanak sağlamaktadır.

 Satrançta Vezir Düz Gidebilir Mi?

 Satranç oyununda vezir düz yatay ve çapraz olarak her yöne gidebilmektedir. Satrançta vezir ile alakalı olarak ama bilinmesi gereken önemli konu vezir atlamaz. Vezirin önüne çıkan rakip taşı oyuncu veziri ile yiyerek oyundan çıkabilir. Özellikle satranç oyununda vezir önemli taşlar arasında yer almaktadır. Ve vezir istediği şekilde hareket edebilmektedir. Sadece önündeki kişinin üzerinden atlamaz.

Satrançta Vezir Nasıl Gider?

 Satranç kuralları özellikle ülkemizde çok sevilen oynanan oyunlar arasında yer almaktadır. Özellikle zekâ gelişimine fayda sağlamasıyla birlikte birçok lisede ortaokulda da bu oyuna ağırlık verilmektedir. Ama satrancın bir takım kuralları bulunmaktadır.

 Satrancın amacına baktığımız zaman rakip şahı mat etmek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun anlamı rakip şahın bulunduğu karenin tehdit altında bulunması ve tehdit altında olmayan bir kareye kaçış ya da tehdidi engelleyecek başka bir hamlenin olmaması anlamına gelmektedir. Bu da rakibin diğer taşlarını alarak onu güçsüz bırakma ilkesine dayanmaktadır.

 Satrançta toplamda 32 taş bulunmaktadır. Bunların 10 altısı beyaz 10 altısı da siyah olmaktadır. Oyuncuların her birinin 16 adet taşı bulunmaktadır. Aşağıdaki taşlar satranç taşı olarak karşımıza çıkmaktadır. Satranç taşları

  •  8 figür
  •  Şah
  •  Subaylar
  •  Ağır taşlar yani vezir ve 2 kale
  •  Hafif taşlar 2 at ve 2 fil
  •  8 piyon

Satranç Taşlarına yürütmek için belli kurallar bulunmaktadır. Bu kurallar çerçevesinde sadece hamleler yapılmaktadır. Genel olarak baktığımız zaman taşlar prensip olarak birbirinin üzerinden atlamaz. Yalnız bu durumun 2 istisna durumu söz konusudur. Birincisi at ikincisiyse rock tur her taşın farklı bir görevi bulunmaktadır. Bu görevlerin iyi bilinmesi oyunun kazanması adına önemlidir.

Satrancta Vezir Nasil Gider
Satrancta Vezir Nasil Gider

 Satrançta At Nasıl Gider?

 Satrançta at taşı bulunmaktadır. Ve bu da nasıl gittiği araştırılan konular arasında yer almaktadır. At genel olarak baktığımız zaman l harfine benzer şekilde hareket etmektedir. 2 kare yukarı veya aşağı sonrada bir kare sağa veya sola yani aslında bakıldığı zaman bir l harfi şeklinde çizmektedir. Atın hareketleriyle alakalı olarak diğer bir önemli olan konu ise at beyaz bir karede ise siyah bir kareye gitmesi gerekmektedir.

Satrançta Fil Nasıl Gider?

 Satrançta fil çapraz gider ve istediği yere kadar gider. Fillerin biri daimi beyaz biri de daimi siyah karelerde hareket etmektedir. Fil her oyuncu için 2 tane bulunmaktadır. Beyaz oyuncunun filleri başlangıçta c bir ve f bir karelerinde siyah oyuncunun filleri ise c 8 f 8 karelerinde yer alarak başlar.

 Piyonlar Nasıl Hareket Eder?

 Piyonlar için önlerinde  taş bulunmadığı takdirde ileriye doğru ve dizi olarak ilerleyen bilmektedirler. Piyonlar açılışta yani ilk hamlelerinde isterlerse 2 kare hareket edebilirler. Piyonlar ileriye doğru tek kare çapraz olarak diğer taşlar alabilmektedirler. Satrançta her taşın bir görevi ve bir hamle hakkı bulunmaktadır. Satranç oynayan kişinin bu kurallara hakim olması oyunu kazanması açısından önemlidir.

Bir önceki yazımız olan Airpods Sağ Kulaklık Çalışmıyor? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bu yazıyı oylamak için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
Paylaş

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir